Akıllı Birlik Akılcı Proje Uygular


Her konuda tüketim çılgınlığının had safhada olduğu toplumumuzda en çok suistimali yapılan ürünlerin çoğunu ilaçlar oluşturuyor.Milletimiz ilaç bağımlısı olmaya çok müsait bir yapıda.Eş dosttan duyularak alınan, "kırmızı hap iyidir turuncusu bana iyi gelmiyor" mantığı güdülerek kullanılan ilaçların hem bedene hem de cüzdanlarımıza zararının farkına varılmış ki bu konuda Sağlık Bakanlığı,Eczacılar Birliği ve çeşitli dernekler harekete geçtiler.
"Akıllı Çocuk Akılcı İlaç Kullanır" projesi Teb (Türk Eczacılar Birliği) tarafından başlatıldı.Projenin amacı adından da anlaşılacağı üzere bilinçli ilaç kullanımının çocuklardan başlatılarak topluma benimsetilmesi.Projenin hedef grubu 9-12 yaş arası ilköğretim öğrencileri.Proje kapsamında eğitimden faydalanacak iller Ankara, Yozgat, Eskişehir, Kırşehir, Kırıkkale ve Çorum.Projede onlara bir de tiyatro oyunu hazırlanmış.İlgilerini çekebilecek broşürlerle birlikte yapılan ve yaklaşık bir yıl sürecek olan bu eğitimlerin faydalı olacağını düşünüyorum.
Aslında öncelikle başta doktor ve eczacılar olmak üzere tüm sağlık sektörüne bu konuda eğitim verilmesi gerekir.Hasta-hekim-eczacı üçlemesinde her birinin bu bilinçte olmasıyla gerçekleşebilecek bir hareket bu.Hangi kıstaslar düşünülerek ilaç seçildiği sağlık otoriteleri tarafından biliniyor aslında.Biraz daha detaylı düşünülürse bu eğitimlerden alınacak yararların önü kesilmemiş olur.
Promosyonsuz günler dilerim:)Susarım..

18 yorum :: Akıllı Birlik Akılcı Proje Uygular

  1. İlaç firmalarından tiksindiğimi söylemiş miydim? Tamamen satış-pazarlamaya yönelik inanılmaz ve iğrenç taktikleri var. Hem de dünya çapında!

    Yıllarca Prozac'ı ve onun türevi Seroxat'ı gazladılar insanlara. Şimdilerde yeni bir ürün piyasaya sürecek olmalılar ki, bu iki ilaç tü kaka oldu: Anti-depresanlar fayda sağlamıyor

    Tabii bir de bunların sahteleri var: İnternetten ilaç almak, Rus ruletine benzedi! 2 Milyon Viagra ve Prozac'ın yarısı sahte çıktı!

  2. Artemisim aklın duracağı olaylar dönüyor bu piyasada.İlaç firmalarının saçma stratejilerine pabuç bırakanlarda arıyorum ben hatayı.Adamların planları geri tepmeyince daha da ileri gidecekler haliyle.
    Bize düşen neyi niçin kullandığımızı sorgulamak şu durumda.Tabi bilincimiz yerindeyse.
    Antidepresanlar ve antibiyotikler konusunda zaten inanılmaz hassasım.Hiç girmeyeyim şimdi o konulara.

  3. "Ruh sağlığı alanında hizmet veren hekimlerin antidepresan ilaçların doğru tanı konulan olgularda klinik olarak etkin ve yararlı olduğunun klinik deneyimleriyle açıkça gözlemledikleri de dile getirildi."
    Gayet mantıklı bir açıklama yapmışlar aslında.Doğru tanıyla yararlı olan ilaçlar bunlar.Ama işte doğru tanıyı bırakın tanı koyamayıp da hastalığı psikolojiyle bağdaştıran hekimler de bu ilaçları seçiyor.
    Hastaların da bunu medyadan duyduklarıyla kesinlikle bırakmaması lazım.Çünki kullandıkları ilacın özelliklerine göre ilacı kesmesi çok daha feci sonuçlara yol açabilir.Yavaş yavaş bırakılması gereken bir ilaç aniden kesilirse daha şiddetli semptomlara yol açabilir çünki.
    Antidepresanlar kesinlikle kullanılmamalı diye bir durum yok.Bu da piyasanın çalkalanmasını sağlayacak bir haber işte.
    Doğru hastada doğru tanıyla tedavi sağlanır pek tabii ki.

  4. mümkün olduğunca ilaç almamaya çalışıyorum. Bazıları küçük bir baş ağrısında bile bir sürü aspirin alıyor. İyi değil bence çünkü bağışıklık yapıp etki etmeme ihitmali var daha sonralar. Başım ağrdı mı koyu çay ve sıkıca bezle bağlarım :D ya da en güzeli valla :D saçlarımı çekerim deli gibi :D:D

    Adsız

    1:40 ÖÖ

  5. mümkün olduğunca ilaç almamaya çalışıyorum. Bazıları küçük bir baş ağrısında bile bir sürü aspirin alıyor. İyi değil bence çünkü bağışıklık yapıp etki etmeme ihitmali var daha sonralar. Başım ağrdı mı koyu çay ve sıkıca bezle bağlarım :D ya da en güzeli valla :D saçlarımı çekerim deli gibi :D:D

    Adsız

    1:40 ÖÖ

  6. Goddess'in tespitlerine ben de katılıyorum İntecim benzer gözlemlere ve bu alandaki tecrübelerime dayanarak. ritalin diye bir ilaç var sen benden iyi bilirsin. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu)için kullanılan bir ilaç. bu ilacın prospektüsünü okuduğunuzda tedavi edici olmadığı sadece semptom giderici olduğunun yazıldığını görürsünüz. yan etkilerinin içinde ise aktivite düzeyini tetikleyebileceği yazar. bu ilacın çocuklar üzerinde ani kalp durmalarına neden olduğu biliniyor. ama hala daha biraz hareketli olan çocuklara bile ritalin verilmekten kaçınmayanlar var.
    bu proje işe yarar umarım. ama batılı ülkelerdeki ecza modellerinin getirilmesinin daha iyi olduğunu düşünüyorum. adamlar tedavi olacakları doz kadar ilaç alıyorlar. üç tane hapla tedavi ediliyorsa hastalık bir kutu ilaç vermiyorlar. haliyle ilaçlar telef de olmuyor. ben çok ilaç kullanan bir insan değilim, ağrı kesici bile kullanmaktan kaçınırım. ama velev ki ihtiyaç oldu o bir kutu ağrı kesici ortalıkta sürünür gider, tarihi geçer ev de bir ilaç çöplüğüne döner. o yüzden ben ihtiyacım kadar ilaç almayı tercih ederim ama ülkemiz şartlarında pek de mümkün değil maalesef.

  7. yejades çok sık ilaç kullanmamakta haklısın.Birçok meslekdaşımın aksine nadir ilaç tavsiyesinde bulunurum çevreme veya hastalara.Ama senin baş ağrına koyu çayla tedavi yapman da bana pek uygun görünmedi:) Saçlarını çekip başını sıkıca sarmaya devam et sadece:) Belki plasebo gibi etki yapıyordur sana:)
    Ezopçum özlemişim seni inan.Prospektüslerin bizdeki uygulamaları aslında hastalar için yanıltıcı olabiliyor.Ritalin için konuşmuyorum ama genelde yan etkilerini okuyup ilacını kullanmaya uyum sağlamayan çok hasta var.Yan etkiler hastada gözlenecek diye bir durum yok ama nadir gözlenen bir etki bile belirtilmek zorunda olduğundan upuzun listeler oluyor ve insanlar da ürküyor haliyle.Teb'in çeşitli akademisyenlerle yapmak istediği harika bir proje var.İlaçların içine küçük herkesin anlayacağı dilde konması gereken broşürler hazırlamak isteniyor ama daha vakti var.Bahsettiğin yurt dışındaki kişiye özel ilaç uygulaması da çok güzel tabi ki.Umarım geçebiliriz bu tarz uygulamalara.

  8. bir çay hastasına çayı yasaklamak :D gerçi en güzeli saç çekmek! kesin çözüm! :):)

    Adsız

    3:08 ÖS

  9. İntecim sağol canım. ben de özlemişim sizleri, bloğumu..yazmayı...dev uyandı diyemeyeceğim her an tekrar uykuya dalabilir zira. :) bu arada o prospek. gerçekten bazen ilacın etkisinden daha etkili olabiliyor. insan yan etkilere odaklanınca psikolojik olarak onlardan birinin başına gelmesi gayet olası olabiliir.

  10. Ezopcum canım sen işlerini yoluna koy da biz bekleriz seni:) Prospektüsler hakkında da bir yazı yazayım en iyisi mi ben..Konu bunlar olunca çenem düşüyor:) Yorumları abartıyorum sonra:)Ama şunu söyleyeyim yan etkilerine de bakın da çok takılmayın:) Sevgiler kucak dolusu..

  11. benim baş gene ağrıyo yaw :D doktur musun sen? :):)

    Adsız

    4:31 ÖS

  12. Hayır değilim yejades, eczacıyım ben.. Saçlarını çekip çay içmek de işe yaramadı anlaşılan..

  13. o da güzel:) onlarda yarı doktor sayılırlar ya :):) valla ben de anlamadım :):) en iyisi karanlıkta uyumak başı bağlı şekilde :):)

    Adsız

    6:47 ÖS

  14. Yarı doktor sayılmayız efendim..Tam eczacıyız..Sen bir daha hiçbir eczacıya böyle deme:)

  15. tamam tamam demem :D özür :):) tam eczacısınız efendim :)

    Adsız

    6:43 ÖS

  16. Doktor ve eczacıların bilinçlenmesi mi??
    Sizce bilinçsizlikten mi yapıyorlar bunları? Yoksa işin içinde başka şeyler de olabilir mi?

  17. Bilinçsizlikten yapan da var farkında olup çıkarlarına ters düştüğü için bu şekilde acımasız davranan da var malesef.Ki bunlar çoğunluktadır.Zaten senin farkında olduğun gerçeği "promosyonsuz günler dileyerek" ifade etmeye çalıştım ben de :)